DERTOUR tippek, beszámolók a világ minden tájáról

Állítsa össze utazását egyénileg!

Tanulmányút Srí Lankán és a Maldív-szigeteken 3. rész
Bye, Bye Srí Lanka, Hello Maldív!

Utolsó egész napunkat Srí Lankán néhány szálloda meglátogatásával töltöttük. Összesen 5 hotelt néztünk meg:

  • Cinnamon Bey Beruwala****+ [77 €-tól/fő/éj (all inclusive) ],
  • Cooee The Palm**** [55 €-tól/fő/éj (félpanzió)],
  • Eden Resort & Spa****+ [60 €-tól /fő/éj (félpanzió)],
  • Avani Bentota***** [43 €-tól /fő/éj (reggeli)]
  • Vivanta by Taj***** [78 €-tól /fő/éj (reggelit)]

(az árak áprilisi, főszezon végi árak)

 

Ezek közül természetesen a Vivanta by Taj volt a legmeggyőzőbb, bár hozzá kell tennem, hogy a helyi viszonyokhoz mérten. Így, ha szigorúan vesszük, akkor a Taj sem a tőle megszokott minőséget hozta a saját kategóriájában, hanem egy átlagos, visszafogottabb 5*-os szintet. Versenyképes áraival jó alternatívát kínál a szintén szolidabb, kategóriáján belül azonban nagyon jó ár-érték arányú szálloda, az Avani Bentota. Elhelyezkedésében, minőségében, hangulatában és szolgáltatásaiban igen jó szintet hoz.

A másik 3 hotelről megoszlottak a vélemények a csapatban, de abban mind egyetértettünk, hogy alacsonyabb áraikkal kategóriájuknak megfelelő szolgáltatást nyújtanak.

Mielőtt még elrepültünk volna a várva várt Maldív-szigetekre, indulásunk napján egy gyors városnézést iktattunk be Srí Lanka legnagyobb városában (1982-ig fővárosában), Colomboban. A város különlegessége, hogy már kétezer évvel ezelőtt is lakott volt, leírások alapján többek között a római kereskedők számára sem volt ismeretlen. Később, a VIII. században muzulmánok telepedtek le, akiket a XVI. században a portugálok váltottak. Nekik köszönhetőek az első erődök, melyeket a fűszerkereskedelem védelmére építettek.

Ennek ellenére, 1656-ban a hollandoknak sikerült elfoglalniuk a települést és erődítményt, mely egészen 1796-ig a Holland Kelet-Indiai Társaság által irányított tengeri tartományok fővárosa lett. 1802-ben őket váltották a britek, akik Colombot tették meg az akkor még Ceylon néven ismert gyarmat székhelyévé. Az országnak egészen 1948-ig kellett várnia függetlensége elnyerésére, azonban a gyarmati lét nem múlt el nyom nélkül. A törvényeikben, öltözködésükben, vallásukban, ételekben és még a nevekben is a mai napig észrevehető az egykori brit fennhatóság.

A városban járva érdemes mindenképp megnézni Colombo üzleti negyedét a gyarmati időkben épült bankokkal, mely lassan kis túlzással egy kicsi „Wall Street”-re kezd hasonlítani. Emellett érdemes megnézni még az elnöki palotát, a pályaudvart, valamint a főposta épületét is, melyek építése szintén a brit időkre nyúlnak vissza. Továbbá érdekes lehet a történelem szerelmeseinek Galle Face Green-en, a tengerparton kiállított ágyúk sora, melyeket még a portugálok hozták ide a város védelmére.

Rövid városnézésünk alatt egy dolog lett számunkra világos: mi most épp abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy egy átmeneti arcát látjuk Colombonak. A város hihetetlen mértékű fejlődésen és változáson megy át ezekben az években. Szinte mindenhol építkeznek, a belvárosban hatalmas felhőkarcolók nőnek ki a semmiből. Az idegenvezetőnk elmondása szerint Colombo nem kisebb célt tűzött ki ugyanis maga elé, mint hogy pár éven belül az új Bangkok lehessen a régióban. Egyértelmű, hogy az ország vezetése a felzárkózás mellett döntött, így mára már büszkén mondják, hogy harmadik világbeli országból második világbeli országgá nőtték ki magukat, ahol például kötelezővé tették az oktatást, segítik a fiatalokat a külföldi gyakorlat megszerzésében, hogy hazatérve a megszerzett tudást országuk javára fordíthassák.

Két városi hotelt néztünk meg itt tartózkodásunk alatt, a Mövenpick Hotel Colombo*****-t és a Jetwing Colombo Seven*****-t. Általánosságban elmondható, hogy itt már nincsenek azok a hiányosságok, melyeket a vidéki 5 csillagos szállodáknál tapasztaltunk. A városbeli 5 csillag az európai standardek szerinti minőséget képviseli. Mindkét szállodát jó szívvel ajánlom, igényes szobáik, éttermeik és nagyon hangulatos tető bárjaik és medencéik kiváló hátteret biztosítanak a pihenéshez.

Végül elérkezett a búcsú pillanata. Szívünkbe zártuk és megszerettük Srí Lankát, mert kedvesek és szelídek az emberek, különleges a táj, és tiszteletre méltó a többféle vallások együttélése. Az utóbbi nem volt mindig így… . Sri Lankán remekül lehet kombinálni a pihenést, azaz a tengerparti nyaralást az aktív és kulturális turizmussal. Egy-egy remek körutazás után jól esik a pihenés a tengerparton. Érdemes ide ellátogatni, hogy megismerjük az országot, amely azon kevesek egyike, ahol még harmóniában élnek a természettel.

A búcsút az indulás pillanata követte, hiszen várt ránk 3 éjszaka még a gyönyörű Maldív-szigeteken.  A főszigetre, Maléra az esti órákban érkeztünk meg az Emirates járatával, mikor már nincs hidroplán transzfer, így két lehetőség marad a Srí Lankáról érkezők számára ilyenkor: vagy Malén maradnak egy éjszakára, vagy a közeli, gyorshajóval megközelíthető szigetek egyikét választják (akár egy éjszakára, akár pedig végcélként). Mivel a fősziget nem bővelkedik jó hotelekben, ezért ha csak egy éjszakára is, de választásunk a közeli (10-15 perces hajóútra lévő) Kurumba Maldives*****-ra esett.

Az 5 csillagos sziget rendelkezik mindennel, amivel egy igényes hotel rendelkezik a Maldív-szigeteken. Gyönyörűen kialakított és karbantartott növényzet és utacskák, igényes éttermek, bárok, boltok, kiváló villák. A sziget felett elhúzó gépek zaja ugyanakkor zavaró lehet, emellett a sziget nem rendelkezik nagy atollal, így egyes pontjain hirtelen mélyül a víz, akár már parttól 1-2 méterre. Ez sajnos nem csak azért jelenthet problémát, mert nem mindenki szereti, ha nem ér le a lába, hanem mert a hullámok okozta erózió miatt, a szigetet védve, beton hullámtörőket kellett kiépíteni, ami jelentősen rontja a panorámát. A Kurumba managerének elmondása szerint sok a visszatérő vendégük, de a vendégéjszakák számát a Male-n dolgozó üzletemberek is növelik, néhány éjszaka erejéig, vagy akár hosszabb ott tartózkodásra is.

endre-img_0436.jpgÉrkezés a Lily Beach Resort & Spa-ba, (fotó: Hatos Endre)

Másnap, reggeli után végre úton voltunk az utolsó állomásunkra, a Lily Beach Resort & Spa*****-ba. Lily különlegessége (a csodálatos szigeten túl) abban rejlik, hogy náluk az All inclusive tényleg mindent magába foglal. A hotel marketing managere, Khumar szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy az odaérkező vendégek ne érezzék azt, hogy pihenés közben is számolgatniuk kelljen, mi mennyibe kerül, hanem csak élvezzék a pihenést kötöttségek nélkül. Az ún. „Platinum Plan”-be beletartozik a reptéri VIP lounge használata és külön asszisztencia, és a szigeten szinte minden szolgáltatás. Az összes étterem, bár teljes kínálata, pipás merüléshez és nem motoros vizisportokhoz a teljes felszerelés, fejenként két programon (pl. a közeli korallzátonynál sznorkelezés, naplementében hajókázás, helyiek által lakott sziget meglátogatása) való részvétel és a különböző fitness-, edzőtermek, teniszpályák, illetve különböző sport vagy jóga órák látogatása.

Azt hinné elsőre az ember, hogy egy ilyen kicsi, pár száz méteres szigeten nem nagyon lehet mit csinálni. Megérkezve aztán percenként új csodákkal találkozik, melyek életre szólóan lenyűgözik. Ilyen például a tenger gyönyörű mélykék és azúr kék színe, a madárdal, a paradicsomi béke, ami a szigetet uralja, Feltűnik, hogy az épületek nem magasodhatnak a növényzet fölé valamint, hogy a sziget éjjeli kivilágítását igyekeznek visszaszorítani, hogy a fényszennyezést a minimálisra csökkentsék. Az egy-egy trópusi növény, pálmafa tövében elhelyezett sejtelmes fények adják meg az a paradicsomi hangulatot, hogy az ember a buja növényzet között a puha homokban sétálgatva úgy érzi magát mintha tényleg a Paradicsomba érkezett volna. Aztán kedve támad kipróbálni az Ocean Adventures-t, a Sunset Cruise-t és ellátogatni az egyik helyiek által lakott szigetre.

Az Ocean Adventures egy hajó kaland, melynek keretében a híres cetcápával és ördögrájákkal úszhat együtt az ember, illetve kis szerencsével delfineket is láthat. Az előbbi kettő esetében is, nevük ellenére abszolút veszélytelen állatokról van szó, ugyanis mindkét állat planktonokkal táplálkozik. Hatalmas élmény ilyen óriási (a cetcápa 10 méteres, míg a rája fesztávolsága elérheti a 7 métert) és fenséges állatokkal együtt úszni. Bevallom, azért mi is izgultunk egy kicsit, hiszen nem tudtuk, hogy pontosan mire számíthatunk. A vízbe érve azonban megláttuk a méltóságteljesen, lassan úszó cetcápát, rájöttünk, hogy nincs mitől tartani. Mindenkinek ajánlom a programot, habár a cetcápa esetében kis nehézség lehet, hogy tartani kell a tempót az úszó állattal, miközben figyelni kell a minket kísérőkre is, ami a kb. 30 emberes tömegben (több szigetről is jön hajó ugyanahhoz az állathoz) nem mindig egyszerű feladat.

endre-img_1013.jpgÉletkép egy közeli, helyiek által lakott szigetről (fotó: Hatos Endre)

A Sunset Cruise -t leginkább a romantika és a hajózás kedvelőinek ajánljuk. Nagyon kellemes pár órát lehet így eltölteni, miközben lágyan ringatózva, egy-egy jó koktélt kortyolgatva kémleljük a lomhán a horizont mögé búvó napot. A helyiek által lakott szigetre is érdemes ellátogatni az érdekesség kedvéért, de vélhetően nem ez lesz a legmeghatározóbb él

Összegzésként nem tudok nem szuperlatívuszokban beszélni a Maldív-szigetekről. Tény, hogy a Lily-n is van egy partszakasz, ahol beton gátakkal kénytelenek óvni a szigetet, de még szerencsére bőven akad olyan part, ahol ez nem rontja a kilátást. A sziget szépsége, a hotel szolgáltatásai és igényessége pillanatok alatt feledtetik velünk a bárminemű rosszalló gondolatokat. A Lily Beach hozza a hozzá hasonló 5 csillagos szigetek szintjét, melyet így azoknak ajánlanánk leginkább, akik számára a mindent magába foglaló all inclusive szolgáltatás kiemelt fontossággal bír.

Szállodaleírásunk árakkal ezen a hivatkozáson található:

 http://www.dertourluxury.hu/indiai-ocean/maldiv/lily-beach-resort-and-spa

A bejegyzés trackback címe:

https://dertourtippek.blog.hu/api/trackback/id/tr113841844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Ezt a blogot a Dertour Hungária Utazási Iroda hozta létre. Célja, hogy bővebb információt nyújtson az utazni vágyóknak egy-egy úticél részletesebb ismertetőjével. Hasznos tippekkel, beszámolókkal szeretnénk informálni az utasokat olyan témakörökben, mint például repülőjegy, szállásfoglalás, transzfer, vízum. Aktuális ajánlatainkat pedig bővebben, magyar nyelven is közzétesszük. Elérhetőségeink: 1051 Budapest, Bajcsy-Zs. út. 12. A/601. Tel.: 06 1 413 7268, 06 1 413 7269, 06 1 413 7334, 06 1 413 7335, 06 1 413 0838 (fax). Email: service@dertour.hu hétfőtől-péntekig 9-18 óráig www.dertour.hu

Címkék

airways (1) ajánló (4) amari galle (1) anantara (1) Anantara Riverside (1) angol nyelvű idegenvezetés (1) Anse Source dArgent (2) Atlanti-óceán Portugália (1) atlantistheroyal (1) atoll (1) Ausztria (1) Au Co hajó (1) Avani Bentota (1) Bahamák (1) bálnacápa (1) bangkok (2) banyan (1) Banyan Tree Seychelles rum (1) beach (1) Belem (1) bemutatás (1) bemutató (1) berger (1) berjaya (1) Berjaya Beau Vallon Bay Resort (2) beszámoló (3) Bhaya Classic (1) biciklitúra (1) Black Parrot Suite (1) büfévacsora (1) búváriskola (1) búvárkodás a Maldiv-szigeteken (1) búvárszemüveg (1) cape weligama (1) Cascais (1) Castello Beach Hotel (2) Cat Cocos (1) centara grand (1) cetcápa (1) chiang mai (1) Coco de Mer (1) Coimbra (1) colombo (1) Constance Bella Mare Plage The Villas (1) constance ephelia (1) constance lemuria (1) Coral Strand Hotel (1) creol (1) deluxe (1) dertour (7) DERTOUR (4) Dertour (8) dertourdeluxe (1) dondra (1) dubai (1) dzsunka (2) egyéni utazás (1) elefánt (1) élmény (1) előfoglalási kedvezmény (1) Emeraude gőzhajó (1) Estoril és Cascais (1) étterem (1) fenntartható (1) Finnország (1) four seasons (1) fürdőszoba (1) galle (1) gyarmat (1) Hai Phong (1) Hannemann Holiday Residence (1) Hanoi (1) hanoi opre (1) Hilton (1) Hilton Labriz (1) hilton seychelles (1) Hilton Seychelles Northolme (2) holiday inn silon (1) hotel (8) Hotel Coco de Mer (1) hotel értékelés (1) houseriff (1) india (1) India (1) indiai-óceán (2) ismertető (1) Jetwing Colombo Seven (1) jetwing lighthouse (1) kalutara (1) karib (1) kedvezmény (1) kedvező ár (1) Koh Lanta (1) kókusz (1) kopra (1) korallzátony (1) körutazás (3) krabi (2) kreol (1) krokodil (1) Kurumba Maldives (1) landmark (1) La Digue (2) Le Domaine de La Reserve (1) le meridien (1) Le Meridien Fishermans Cove (2) lily (1) Lisboa (1) Liszabon (1) LUnion Estate (1) LUX* South Ari Atoll (1) luxus (6) maia (1) maia luxury hotel (1) maja (1) maldív (1) Maldiv-szigetek (1) maldives (2) manta rája (1) Marie-Antoinette (1) Marokkó (1) Mauritius (1) mayakoba (1) Meiers Weltreisen (4) merülés (1) mexikó (1) Miami (1) Millenium Hilton (1) mirihi island resort (1) Mövenpick Hotel Colombo (1) naplemente (1) nemzeti park (1) northolme (1) Norvégia (1) Norwegian Sky (1) nyaralás (5) Oberoi (1) óceán (1) olcsó (1) Palace Hotel do Bussaco (1) pálma (1) palmjumeirah (1) paradicsom (1) part (3) passion fruit (1) pimalai (2) portugáliai hotelek (2) Pousada (1) pousadák Portugáliában (1) Pousada de Lisboa (1) Praslin (2) program (1) qatar (1) Radzsasztán (1) Raffles Praslin Seychelles (1) resort (1) rizsföld (1) Royal Orchid Sheraton (1) Saigon (1) Sainte Anne Resort & Spa (2) savoy (1) Serra da Estrella (1) Seychelle-szigetek (4) Seychelles (3) síelés (1) Silhouette (1) sivatag (1) Spa (1) sri lanka (2) srí lanka (2) Sung Sot cseppkőbarlang (1) szállás (1) szálloda (4) sziget (4) szigetek (1) szigetország (1) Szilveszter (1) szuvenír (1) Takamaka (1) tea (1) teaültetvény (1) télből a nyárba (1) tenger (2) természet (3) teve (1) Thaiföld (5) thila (1) tipp (4) tower club at lebua (1) tree (1) trópus (5) trópusi sziget (1) túra (2) USA (1) uszony (1) utazás (9) Vallee de Mai (2) Vasco da Gamma (1) vélemény (3) victoria (1) Vietnám (2) világítotorony (1) Vila Galé (1) Vitorlás a Halong öbölben (1) Vivanta by Taj (1) vörös durbincs (1) yucatan (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása