DERTOUR tippek, beszámolók a világ minden tájáról

Állítsa össze utazását egyénileg!

Tanulmányút Srí Lankán és a Maldív-szigeteken - 2. rész
Gyarmati világítótornyok és teaültetvények között

Korán, reggel 8-kor (akárki akármit mond, külföldön tartózkodáskor a reggel 8 automatikusan korai időponttá válik) indultunk tovább következő úti célunk, Kalutara felé. Első megállónk nem messze Tangallétől, a 30 km-re lévő tengerparti Dondra városában volt. A hely önmagában nem tartogat túl sok érdekességeket, viszont itt járva nem szabad kihagyni a település déli részén, a gyarmati idők óta büszkén a pálmafák fölé magasodó rikító fehér világítótornyot, a Dondra Head Lighthouse-t. Az 1887-ben épült torony érdekességét egyfelől a kivétel nélkül Angliából származó építőanyagok adják, másfelől a sziget legdélebbi pontján álló 49 méter magas épület nem csak az ország legmagasabb világítótornya, de egyben egész Délkelet-Ázsiában is az egyik legnagyobb. Számomra ez a torony Srí Lanka koloniális múltjának egyik jelképévé vált.Érdemes ellátogatni ide.

Tovább haladva aznapi úti célunk felé útba ejtettük a térség egyik legjobb hotelét, a Cape Weligama*****-t (http://bit.ly/2Hd7qdb). Az 5 csillagos resort kitűnő érzékkel vegyíti a modern elemeket a koloniális stílussal, mindezt feldobva egy, az 50-es évek Amerikájára jellemző kis vintage utánérzéssel, ezzel adva egy egészen különleges atmoszférát a szállodának. Mind a hotelkert kialakítása, mind a villák elhelyezkedése, berendezése, privát szférája és egyben kilátása a tengerre (egy 60 m magas sziklára épült) az abszolút hozzáértő tervezés és kivitelezés képét alakította ki bennünk. Mint később megtudtuk, Lek Bunnag, híres ázsiai építész tervezte.A félhold alakú Infinity-Pool mellett állva, olyan érzésünk volt, mintha az Indiai-óceán hullámai felett lebegnénk. Az ámulatba ejtő, pazar kilátás felejthetetlenné tette ezt a hotellátogatást.

Tovább haladva Kalutara irányába értük el a Handunugoda Teaültetvényt. Nem tudtuk, hogy mire számítsunk, hiszen a klasszikus, domboldalakon elterülő Srí Lanka-i teaültetvények az ország középső és északi pontjain vannak leginkább, ahova viszont az előző cikkben is említett közlekedési nehézségek miatt nem volt időnk eljutni.

A Handunugoda Teaültetvény tulajdonosa, az idős Herman Gunaratne fogadott minket, személyesen kísért el az ingyenes ültetvény túrára, melynek részeként bemutatta a gyarmati időkben épült feldolgozó üzem akkori gépeit a manapság használtakkal együtt. Az érces, erős brit kiejtéssel fűszerezett hangján elmesélte, hogy az ősei az angol fennhatóság idején szerezték vissza a földet a gyarmatosítóktól, akik nem hittek abban, hogy az ország ezen a területen teát lehetne termeszteni, így nem tulajdonítottak túl nagy értéket a földnek. 

A domboldalon felfelé elmesélte híres teájának, a Virgin White Tea előállításának és ihletésének eredetét, valamint hogy mennyi időbe telt, és hány helyre utazott el a világban, míg megértette az elkészítés módjának jelentőségét. Az ötlet egy 4000 évvel ezelőtti kínai tradícióból eredt: hogy kifejezzék mélységes tiszteletüket a császárnak, a kínaiak az ültetvényeken szűz lányokat alkalmaztak, akik selyem kesztyűben, arany ollóval, arany tálba vágták a tea leveleit, így, az emberi érintés elkerülésével és csak a legnemesebb anyagok használatával biztosítva a császár számára a legtisztább teát. Az emberi érintést elkerülve teszik itt is a teát különlegessé és a lassú begyűjtése miatt (átlagos teaszedő egy nap 30 kg-ot szed le, az itteni speciális teaszedők, akik csak a legfrissebb hajtásokat használják fel, mindösszesen 160 grammot) egyben nagyon ritkává.

Lebilincselő történetét hallgatva megérkeztünk az ültetvény egyik magasabb pontjára, ahol egy hangulatos, teraszos ház várt. Itt leülve kóstolhattuk meg a híres teát, vagy kedvünk szerint 20-30 másik féle teát is. Mint megtudtuk, az összes tea ugyanazon teabokorból készül, pusztán a leszedésének (beleértve, hogy mely leveleket szedik le), szárításának módja határozza meg, hogy milyen tea lesz belőle. A teraszon üldögélve, a különleges teát kortyolgatva –miközben hallgattuk tovább Herman anekdotáit a múltról, britekről, teaszedésről és az életéről– éreztem újra, hogy sikerült Srí Lanka egyik lényegi esszenciáját megtapasztalni.
Érdekesség: a teák leírásait magyar nyelvű itallapon is olvashatjuk, köszönhetően pár lelkes magyarnak.

A nap hátralévő részében utunkat folytatva, ellátogattunk Galle erőddel körbevett óvárosába. Galle óvárosa nem túl nagy, hamar bejárható, mégis hiteles képet fest a 150-200 évvel ezelőtti világról. Érdekesség, hogy habár part menti település, a 2004-es cunami mégsem okozott kárt az óvárosban, köszönhetően az erőd falainak, melyek mesterséges hullámtörőként állták ki a szinte mindent elpusztító hullámok csapásait.

Végezetül  két hotelt néztük meg. Természetesen a Cape Weligamához képest mindkét esetben szerényebb épületkomlexumokról, kialakításról és berendezésekről beszélhetünk, habár a Jetwing Lighthouse esetében a csillagok száma még azonos is. Azonban ez ne tévesszen meg senkit, a  Jetwing Hotel Lightouse***** jóval szerényebb igények kielégítésére szolgál.. A szobái elfogadhatóak, fürdőszobái talán megközelítik az 5 csillagos kategóriát, viszont a folyosói, közösségi helyiségei, kissé lehangolóak. Annál pozitívabb csalódás ért ezek után az Amari Galle**** hotelben, mely  csak 4 csillagos besorolást kapott. Nem tudtuk mire számítsunk a Jetwing után, de az Amari Galle hozta az elvárt szintet. Szépen kialakított, lobby, kellemes szállodakert és a csillagokhoz mérten, visszafogottan elegáns és letisztult szobák várják az ide érkező vendégeket.

A hotelmustra után végül megérkeztünk az elkövetkező két napunk szállására az Anantara Kalutara*****-ba (http://bit.ly/2Fj9Ri5). A különleges helyen (egyik oldalról egy folyó, másik oldalról a tenger szegélyezi) épült hotel felvette a versenyt az első két napunkon otthont adó testvérével, a szintén 5 csillagos Anantara Peace Haven Tangalle Resorttal. Számomra a két hotel minőségben azonos, mégis talán az elhelyezkedése és tágas belső terei miatt, a szívemhez a Kalutara került közelebb.

A következő és egyben befejező posztban az utolsó két napunkról Srí Lankán, illetve a felejthetetlen 3 napos maldív-szigeteki túránkról írok. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dertourtippek.blog.hu/api/trackback/id/tr7913721866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Ezt a blogot a Dertour Hungária Utazási Iroda hozta létre. Célja, hogy bővebb információt nyújtson az utazni vágyóknak egy-egy úticél részletesebb ismertetőjével. Hasznos tippekkel, beszámolókkal szeretnénk informálni az utasokat olyan témakörökben, mint például repülőjegy, szállásfoglalás, transzfer, vízum. Aktuális ajánlatainkat pedig bővebben, magyar nyelven is közzétesszük. Elérhetőségeink: 1051 Budapest, Bajcsy-Zs. út. 12. A/601. Tel.: 06 1 413 7268, 06 1 413 7269, 06 1 413 7334, 06 1 413 7335, 06 1 413 0838 (fax). Email: service@dertour.hu hétfőtől-péntekig 9-18 óráig www.dertour.hu

Címkék

airways (1) ajánló (4) amari galle (1) anantara (1) Anantara Riverside (1) angol nyelvű idegenvezetés (1) Anse Source dArgent (2) Atlanti-óceán Portugália (1) atlantistheroyal (1) atoll (1) Ausztria (1) Au Co hajó (1) Avani Bentota (1) Bahamák (1) bálnacápa (1) bangkok (2) banyan (1) Banyan Tree Seychelles rum (1) beach (1) Belem (1) bemutatás (1) bemutató (1) berger (1) berjaya (1) Berjaya Beau Vallon Bay Resort (2) beszámoló (3) Bhaya Classic (1) biciklitúra (1) Black Parrot Suite (1) büfévacsora (1) búváriskola (1) búvárkodás a Maldiv-szigeteken (1) búvárszemüveg (1) cape weligama (1) Cascais (1) Castello Beach Hotel (2) Cat Cocos (1) centara grand (1) cetcápa (1) chiang mai (1) Coco de Mer (1) Coimbra (1) colombo (1) Constance Bella Mare Plage The Villas (1) constance ephelia (1) constance lemuria (1) Coral Strand Hotel (1) creol (1) deluxe (1) DERTOUR (4) Dertour (8) dertour (7) dertourdeluxe (1) dondra (1) dubai (1) dzsunka (2) egyéni utazás (1) elefánt (1) élmény (1) előfoglalási kedvezmény (1) Emeraude gőzhajó (1) Estoril és Cascais (1) étterem (1) fenntartható (1) Finnország (1) four seasons (1) fürdőszoba (1) galle (1) gyarmat (1) Hai Phong (1) Hannemann Holiday Residence (1) Hanoi (1) hanoi opre (1) Hilton (1) Hilton Labriz (1) hilton seychelles (1) Hilton Seychelles Northolme (2) holiday inn silon (1) hotel (8) Hotel Coco de Mer (1) hotel értékelés (1) houseriff (1) India (1) india (1) indiai-óceán (2) ismertető (1) Jetwing Colombo Seven (1) jetwing lighthouse (1) kalutara (1) karib (1) kedvezmény (1) kedvező ár (1) Koh Lanta (1) kókusz (1) kopra (1) korallzátony (1) körutazás (3) krabi (2) kreol (1) krokodil (1) Kurumba Maldives (1) landmark (1) La Digue (2) Le Domaine de La Reserve (1) le meridien (1) Le Meridien Fishermans Cove (2) lily (1) Lisboa (1) Liszabon (1) LUnion Estate (1) LUX* South Ari Atoll (1) luxus (6) maia (1) maia luxury hotel (1) maja (1) maldív (1) Maldiv-szigetek (1) maldives (2) manta rája (1) Marie-Antoinette (1) Marokkó (1) Mauritius (1) mayakoba (1) Meiers Weltreisen (4) merülés (1) mexikó (1) Miami (1) Millenium Hilton (1) mirihi island resort (1) Mövenpick Hotel Colombo (1) naplemente (1) nemzeti park (1) northolme (1) Norvégia (1) Norwegian Sky (1) nyaralás (5) Oberoi (1) óceán (1) olcsó (1) Palace Hotel do Bussaco (1) pálma (1) palmjumeirah (1) paradicsom (1) part (3) passion fruit (1) pimalai (2) portugáliai hotelek (2) Pousada (1) pousadák Portugáliában (1) Pousada de Lisboa (1) Praslin (2) program (1) qatar (1) Radzsasztán (1) Raffles Praslin Seychelles (1) resort (1) rizsföld (1) Royal Orchid Sheraton (1) Saigon (1) Sainte Anne Resort & Spa (2) savoy (1) Serra da Estrella (1) Seychelle-szigetek (4) Seychelles (3) síelés (1) Silhouette (1) sivatag (1) Spa (1) srí lanka (2) sri lanka (2) Sung Sot cseppkőbarlang (1) szállás (1) szálloda (4) sziget (4) szigetek (1) szigetország (1) Szilveszter (1) szuvenír (1) Takamaka (1) tea (1) teaültetvény (1) télből a nyárba (1) tenger (2) természet (3) teve (1) Thaiföld (5) thila (1) tipp (4) tower club at lebua (1) tree (1) trópus (5) trópusi sziget (1) túra (2) USA (1) uszony (1) utazás (9) Vallee de Mai (2) Vasco da Gamma (1) vélemény (3) victoria (1) Vietnám (2) világítotorony (1) Vila Galé (1) Vitorlás a Halong öbölben (1) Vivanta by Taj (1) vörös durbincs (1) yucatan (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása